• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/mylifepsikoloji
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905447243650
  • https://www.twitter.com/mylifepsikoloji
  • https://www.instagram.com/mylifepsikoloji
Üyelik Girişi
Ziyaretçiler
Aktif Ziyaretçi24
Bugün Toplam220
Toplam Ziyaret1138229
Ürün ve Hizmetler
Site Haritası
Anket
Hangi Koçluk Hizmetine İhtiyaç Duyuyorsunuz?
Takvim
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Culfa 0532 158 35 55
ekremculfa@gmail.com
KORONAVİRÜS PANDEMİSİ ZAMANSIZ VE MEKANSIZ BİR AFETTİR
02/12/2020
KORONAVİRÜS PANDEMİSİ ZAMANSIZ VE MEKANSIZ BİR AFETTİR

Deprem, kasırga, yangın gibi felaketler zaman ve mekân açısından sınırlıdır. Bir yerde ve bir vakitte mutlaka biterler. Verdikleri hasar bir süre daha sürer gider. Ama pandemi, zaman ve mekân aşırıdır. Şu anda bu şehirde bu mahallede yoktur, yarın birden her yerde peydahlanıverir. Zamanla güvenli bölge diye göreceğimiz hiçbir yer kalmaz.

Malesef Pandeminin mekanı ve zamanı yoktur. Afetlerin çoğu belirli bir bölgeyi etkiler ama pandemi bir kasırga, deprem veya orman yangını değildir. Kasırga, yangın ve deprem gibi felaketler zaman ve mekan açısından sınırlıdır. Bir yerde ve bir vakitte biterler. Verdikleri hasar sürer gider. Ama pandemi zaman ve mekan aşırıdır. Şu anda bu kentte bu mahallede yoktur, yarın birden her yerde peydahlanıverir. Güvenli bölge diye göreceğimiz hiç bir yer kalmaz. Güvenli bildiğimiz yerlerin güvenli olduğundan (güvensiz olduğundan da) emin olamamamız duygu yoğunluğunu arttırır.

Nerede güvende olduğumuzu bilemezsek, ne zaman güvende olduğumuzu da bilemeyiz. Yaz aylarında duraklamıştır, bitti sanırsınız, tekrar başlar. Normalde bir olayın, bir felaketin bir başı ve sonu olur, sınırları belirlenmiştir. Ancak salgınlar düzgün, düzenli ve öngörülebilir sınırlara sahip değiller; dalgalar halinde gelirler, alçalıp yükselirler ve iyileşme, işlerin iyiye gitme dönemini bilinmez, kestirilemez bir hale getirirler.


Bu belirsizlikle ve bilinmezlikle başa çıkmak için önce zihnimizde pandemiye bir mekan arıyoruz. Çeşitli ülkelerden bir grup çocuk psikiyatrı hekimle yapılan (Andres Martin, kişisel yazışma) araştırmada hekimlerden birer selfie istendiğinde selfielerin çekildiği mekanların çoğu boş ve geniş alanlar olmuş. Boşluk, durağanlık ve boşluğu yokluklarıyla yaratanlara özlem ve yokluklarından duyulan üzüntü resimlerin duygusu adeta.

Duruma ayak uydurmaya çalışırken, yaşam ritmimizde değişiklikler, ya da altüst oluşlar ile karşılaşıyoruz. Kişisel olan ile mesleki olan mekan ve zaman açısından içiçe geçiyor, bir odadan diğerine geçiş, hatta bir koltuktan kalkıp diğerine geçiş basitliğindeki mesafelenmeyle mekanlar arasındaki birkaç metrelik yollar hızlıca aşılıyor. “İş, ev, okul” üçlüsünü aynı zaman aynı mekana sıkıştıran bu durum zihnimizin zaman mekan ayarlarını altüst ediyor.

PANDEMİ DÖNEMİNİN DUYGULARI NELERDİR?

Hangi duygular? Birkaç ay Olmadık şeyler olmasına duyduğumuz öfke, yapmadıklarımız ya da başka türlü yapabileceklerimiz için pişmanlık, olmasını beklediğimiz ama gerçekleşmemişler için hayal kırıklığı, giden ve gelmeyecek olanın ardından duyduğumuz üzüntü, dostlar zor zamanımızda bizi yalnız bırakmadıklarında hissettiğimiz minnet ve sıcaklık. Hepsi bu değil.

Ama pandeminin duygularını arayanların bu dönemin duygularını en yoğun en keskin biçimiyle görebileceği yer sağlık kuruluşları, insanlar sağlık çalışanları. Bir savaş alanı gibi: Yalan yanlış verilerle yanıltılmış olmanın verdiği güven kaybı, emeklerinin sahte başarı öykülerine malzeme edilmiş olmasının verdiği kızgınlık ve hüsran, yanlış yönlendirilmiş bir toplumda toplumdaki kayıpların yüksekliğinden üzüntü, yanlış uygulamalara ses çıkartamamış olanlarda doğruyu bilip uygulayamamanın verdiği moral travma, bilim düşmanlığı zemininde kışkırtılmış aynı zamanda sağlıkları bizzat kışkırtanlarca riske atılmış bir toplumun şiddetine hedef kılınmanın verdiği şaşkınlık, öfke ve yas. Sağlık çalışanlarının hepsini bir araya getirdiğinizde ise tükenmişlik, mesleğine hatta hayatına son vermeye niyet ettirtecek bir derin umutsuzluk karşımıza çıkıyor.

BU SÜREÇTE ÖZGÜRLÜK VE YALNIZLIK KAVRAMLARINI NASIL ANLAMALIYIZ?

Özgür olmak, dilediğinizi yapmak ve başkalarının varlığını bir bağ olmaktan çıkartmak için yalnızlığı seçtiyseniz, yalnız ve özgür oldunuz. Salgın dönemindeki zorunlu kısıtlamalar ile birlikte özgürlük gidip elinizde yalnızlık kalınca ne olacak? Yalnızlık mı tek başınalık mı terminolojik ikilemini şimdilik bir kenara bırakalım, ama tek başınalığın sosyal izolasyon ile birleşmesi, artık isteseniz de ilişki kuramayacak duruma gelmeniz, ilişkilenecek insan bulamamanız yalnızlığı oluşturuyor diye düşünüyorum. Yalnızlık gitgide ruh sağlığını bozan bir duruma dönüşebiliyor. Bağlantı kuramama, başkalarıyla bir araya gelememe kendi kendimize kalmayı zorunlu kıldığından, bir seçim olmaktan çıkarttığından olsa gerek.

PANDEMİ DÖNEMİNİN DİĞER DUYGULARI NELERDİR?

Belirsizlik. İnsanların tam olarak göremedikleri, nasıl işlediğini bilmedikleri bir virüsün hayatımızı tehdit etmesi belirsizlik duygusunu da tetikler. Bilinmeze ilişkin korku, güvenliğe ilişkin korku ve kaygılar gibi, temel korkulardandır. Tetiktelik. Uzun süren, ne zaman, ne şekilde biteceği belirsiz olan bir stres durumunun içinden geçmiş bir toplumda, ailede, dünyada ‘tetiktelik’ hissi oluşabilir. Tetiktelik her an bir şey olacak, her an bir şey değişecek, bu olanlar pek de iyi olmayacak, hissidir. Hiçbir şeyin kalıcı olmadığı ve sahip olduklarımızın da elden gidebileceği duygusu içinde olmaktır.

Bu durum bizi her an karşımıza çıkabilecek bir tehdide karşı alarmda tutarken, aynı zamanda endişelerimizi arttırır, yaygınlaştırır. Genellikle gerginlik şeklinde ortaya çıkar. Gerginlik, çocuklarda yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterebilir. Örneğin, 8-9 yaşlarındaki erkek çocuklar sağa sola taşkınlık şeklinde davranışlarını gösterirken, 12-13 yaşlarındakiler güçsüz ya da farklı olduğu için rahatsız edici bulduklarına zorbalık yapmaya başlarlar. Onüç ondört yaşlarından sonra ise çocuklar genellikle bu gibi uzayıp giden travmatik stres durumlarında daha dayanışmacı ve birbirilerinin kıymetini daha iyi bilen bir tutum sergilerler.

KAYIP VE YAS

Kayıp ve yas duygusu yaşayanlar arasında çoğunluk gençlerde. Yakınlarını kaybetmenin dışında başka kayıpları da var. 14 yaştan başlayarak belli bir bağımsızlığı tam yakalamışken, hele başka bir kente ya da okul yurduna gidip de eve dönmek zorunda kalanlarda büyük bir kayıp hissine yol açtı. Onlar için gerçekten çok önemli olan arkadaşlıklarını, gizlenme ya da aileden ayrı olma duygularını kaybettiler. Okula gidememenin yanı sıra birçoğu mezuniyet törenleri, balolar gibi her zaman hafızalarda yer edinecek olan önemli günleri kutlayamadılar, belli ki bu yıl da işler hayalini kurdukları gibi olmayacak. Yetişkinler, gençlerin önünde bu tür şeyleri yaşamaları için daha çok zamanları olduğunu düşünseler de, bu yaşayamadıkları heyecanların, sevinçlerin, paylaşımların her biri onlar için birer kayıp. Rahatsız edici duyguların farkında olanlar üzüntülerini, kızgınlıklarını başkalarıyla paylaşabilir. Yaşadıkları duyguların adını koyamayanlar, bunu taşkınlıkla, kendilerine zarar verici hareketlerle ifade eder, başka kayıplara yol açabilir. Dolayısıyla, anne babalara çocuklarının kayıplarını azımsamadan, duygularını paylaşmalarına izin vererek bu durumu dengeli bir şekilde yönetme görevi düşer.

ENGELLENMİŞLİK

Kişinin özgürlüğünden mahrum kalması, yapmak istediklerini yapamamışlığı engellenmişlik duygusuna yol açar. Pandeminin hayatımızda meydana getirdiği engeller, normaldekinden daha agresif tepkiler vermemizi getirebilir. Bu da zaten sınırlanmış olan sosyal ilişkileri bozabilir. Kaygı. Pandemiler sırasında en yaygın şekilde yaşanan duygu kişinin kendi sağlığına ya da yakınlarının sağlığına ilişkin duyduğu kaygı. Kaygı, hafif düzeyde kaldığında öznel olarak olumsuz bir içsel deneyim olmakla birlikte, belirli ve dengeli bir düzeyde bulunması kişinin tehlikelerden uzak durmasına, temkinli olmasına, önlemlere uymasına yol açacağı için işe yarar, işlevseldir. Eğer KoronaVirüs sürecinde duygu durumlarınız dengesiz bir şekilde seyrediyorsa mutlaka Profesyonel Yardım almanız gerekiyor mutlaka 05447243650 den bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bugünler de geçecek ve Bir Gün KoronaVirüs Pandemisi de bitecek. Çoğumuz ayakta ve hayatta kalmaya devam edeceğiz. Vefat edenlerimize Allahtan rahmet, yakınlarına Sabr-ı Cemil niyaz ederim. 

Geçmiş Olsun Herkese....


370 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Yaz Aşkları Gerçek Bir İlişkiye Dönüşür mü? - 09/08/2024
Yaz Aşkları Gerçek Bir İlişkiye Dönüşür mü? Yaz aşklarının gerçek bir ilişkiye dönüşmesi konusunda kesin bir cevap vermek zor, çünkü birçok faktör bunu etkiliyor. Ancak genel olarak bakıldığında, yaz aşklarının uzun vadede kalıcı olma ihtimali bi
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* - 30/07/2024
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* Empathy is a crucial skill when it comes to understanding and communicating effectively with parents. By putting yourself in their shoes and truly understanding their perspectives, you
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* - 30/07/2024
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* Empathy is a crucial skill when it comes to understanding and communicating effectively with parents. By putting yourself in their shoes and truly understanding their perspectives, you
TRAFİKTE ÖFKE KONTROL VE AGRESYON SORUNU, NEDEN OLUR? ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELERDİR? - 05/07/2024
Ülkemizde ve dünya genelinde trafikte yaşanan öfke patlamaları, agresyon sorunları, tehlikeli hız tutkusu, güç savaşları ve kavgalar önemli sorunlardır.
BİRİNİN BANA AŞIK 😍 OLARAK EVLENMESİNİ İSTİYORUM, GERÇEK SEVGİ,SAMİMİ,DÜRÜST BİRİ NASIL BULUR BENİ? - 05/07/2024
Anlıyorum, mutlu bir evlilik arzuluyor olmanız oldukça doğal. Ancak gerçek sevgi ve samimi bir ilişki için bazı öncelikler olduğunu söyleyebilirim:
ÇOCUKLARIN YAZ KURAN KURSU’NA GİTMESİNİN PSİKOLOJİK KAZANIMLARI NELERDİR? - 02/07/2024
Çocukların yaz Kur'an kursuna gitmesinin çeşitli kazanımları olabilir: *Psikolojik Kazanımlar*: - Maneviyat ve dini inançlarını güçlendirebilir, iç huzur ve tatmin sağlayabilir. - Aidiyet hissi ve kimlik gelişimine katkı sağlayabilir.
SORU CEVAP ÖRNEKLERİ - 01/07/2024
Soru: Benim kocam bana hiç ilgi göstermiyor. Kocamın bana ilgi göstermesi için yapmam gerekenler ve yapmamam gerekenler nelerdir?
POZİTİF PSİKOLOJİ KOÇLUĞU EĞİTİMİ ALMANIN BİREYLERE, PSİKOLOGLARA, YAŞAM KOÇLARINA, AİLE EVLİLİK ÇİF - 30/06/2024
Pozitif Psikoloji Koçluğu Eğitimi Almanın Bireylere, Psikologlara, Yaşam Koçlarına, Aile Evlilik Çift Terapistlerine, Öğretmenlere ve Kişisel Gelişimle İlgilenenlere Faydaları Nelerdir? Öncelikle "Pozitif Psikoloji Koçluğu Nedir?"
Günümüzde İnsanlar Daha Çok Hangi KİŞİSEL GELİŞİM SEMİNERLERİNE İhtiyaç Duyuyor? - 24/06/2024
Günümüzde İnsanlar Daha Çok Hangi KİŞİSEL GELİŞİM SEMİNERLERİNE İhtiyaç Duyuyor? Günümüzde insanların en çok ihtiyaç duyduğu kişisel gelişim seminerlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
 Devamı