• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/mylifepsikoloji
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905447243650
  • https://www.twitter.com/mylifepsikoloji
  • https://www.instagram.com/mylifepsikoloji
Üyelik Girişi
Ziyaretçiler
Aktif Ziyaretçi26
Bugün Toplam203
Toplam Ziyaret1138212
Ürün ve Hizmetler
Site Haritası
Anket
Hangi Koçluk Hizmetine İhtiyaç Duyuyorsunuz?
Takvim
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Culfa 0532 158 35 55
ekremculfa@gmail.com
Bebeği Vefat Eden Anne ve Babaya Nasıl Yaklaşılmalı ?
17/11/2021
Bebeği Vefat Eden 
Anne ve Babaya Nasıl Yaklaşılmalı ?

Hepimizin bildiği gibi bir yakını vefat eden kişi gibi bebeğini kaybeden anne ve babada çok hassas olur ve kayıp konusunda anneyi sakinleştirmeye çalıştığınızda bu girişiminiz kötü niyetli olmasa bile anne tarafından yanlış anlaşılabilir, bilmeden psikolojisine hizmet etmeyen hatta zarar veren konuşmalar yapıyor olabilirsiniz. Aman Dikkat !!!

Bebekleri vefat eden anne-babalara teknik olarak daha doğru bir şekilde yardımcı olmak isteyenler için aşağıda bir liste hazırladım; diğer insanların ve yakınlarının bebek kaybı yaşayan kadınları ve erkekleri biraz olsun anlayabilmesi için kaleme aldım.

Bu öneriler daha çok bebek kaybı yaşayan anneler için annelerin ağzından oluşturulmuş olmasına rağmen bu kaybı yaşayan babalara da aynı şekilde ama modifiye edilerek uygulanabilir.

1. Bebeğini kaybeden bir kadına yardımcı olmaya çalışırken en önemli kural davranış tarzınızla ilgilidir: Karşınızdaki kadına onun hayatıyla, seçimleriyle, çocuğuna dair beklentileriyle ilgili kendi kişisel düşüncenizi söylemeyin.

2. Sakın “ takdir-i ilahi, olacağı varmış, olmuş ” gibi laflar etmeyin. Yaradan’ ın onun için ne istediğini siz bilemezsiniz.


3. Sakın “Hayırlısı buymuş, bu çocuğun dünyaya gelmesi belki de senin için hayırlı olmayacaktı.” gibi bir şey söylemeyin. Bebeğin hayırlı olmaması konusu beni çok üzen bir şey. Bebeğimin bunu kanıtlayabileceği hiçbir şansı olmadı ki. Lütfen bunu vurgulayarak beni sakinleştirmeye çalışmayın.

4. “Eee, bir tane daha yaparsın.” gibi şeyler söylemeyin. Bu bebek hiçbir zaman kullanılıp atılan bir şey olmadı. Eğer bebeğimi kaybetmem ile gözüme bir çatal saplayıp çıkarmam arasında bir seçim yapmam istenseydi, “Çatal nerede?” diye sorardım. Bu bebek için ölebilirdim, tıpkı sizin de kendi çocuğunuz için ölebileceğiniz gibi.

5. “Yaşayan çocukların için şükretmelisin.” demeyin. Anneniz korkunç bir enkaz altında kalıp ölseydi ve annenizin yasını tutuyor olsaydınız, babanız yaşıyor diye daha az mı şükredecektiniz?

6. “ Allah’ a şükürler olsun ki bebeği daha sevmeden kaybettin.” demeyin. Oğlumu veya kızımı severdim. İki haftalık hamileyken veya doğumdan sonra bu bebeği kaybetmiş bile olsam onu severdim.

7. “ Artık toparlanmanın ve yola devam etmenin zamanı gelmedi mi? ” gibi şeyler söylemeyin. Kederli olmak ve yas tutmak benim zevk aldığım bir şey değil. Böyle bir şey keşke hiç olmasaydı. Ama oldu ve bu benim her zaman bir parçam olarak kalacak. Bu üzüntü ve keder gün geçtikçe azalacak. -sadece benimki değil, seninki de…

8. “ Şimdi o bir melek oldu ve seni gökyüzünden izliyor.” demeyin. Ben onu benim meleğim olsun diye doğurmak istemedim sadece evladım olsun diye doğurmak istedim.

9. “ Ne hissettiğini anlayabiliyorum.” demeyin. Çocuğunuzu kaybetmediğiniz sürece ne hissettiğimi anlayamazsınız. Çocuğunuzu kaybetseniz bile empatik ve sempatik davranıyor, anlıyor gözükemezsiniz çünkü herkesin yas deneyimi farklıdır. İşte bu yüzden bu boş lafları etmeyin.

10. Daha kötüsünü yaşamış olan kuzeninizin veya komşunuzun korkutucu hikayelerini anlatmayın. Bunu altı kere daha yaşamış olsaydım, şu an anlattığınız bu hikayeler duymak istediğim en son şey olurdu. Bu hikayeler beni korkutuyor ve geceleri umutsuzluk içerisinde ağlamama sebep oluyor. Mutlu sonla bitseler dahi hikayelerinizi benimle paylaşmayın.

11. Böyle bir şey hiç olmamış gibi davranmayın ve bunun bahsini açtığımda konuyu değiştirmeyin. “Bebek ölmeden önce…” veya “Ben hamileyken…” şeklinde cümleye başlarsam korkmayın. Eğer bu konu hakkında konuşuyorsam, gerçekten konuşmak istiyorumdur. Bana izin verin. Hiç olmamış gibi davranmak beni sadece yalnız bırakacaktır.

12. “Bu senin hatan değil.” demeyin. Benim hatam olmayabilir, ama benim sorumluluğumdaydı ve ben bunu başaramadım. Bu küçücük varlık dünyaya gelmek için bana güvenmişti ama ben başarılı olamadım. Ona hayatı boyunca bakabilirdim, ama ben ona bir çocukluk bile veremedim.

13. “Zaten bu çocuğu doğurma konusunda tereddüt etmiştin…” demeyin. Vitaminlerimi almadığımdan, çok kahve içtiğimden ya da hamile olduğumu bilmediğim zamanlarda hamileliğimin ilk haftalarında çok alkol tükettiğim için bebeğimi kaybettiğimden korkuyorum. Kendimden her dakika nefret ediyorum. Hamileliğimden emin olmamak bebeğimin ölmesini istediğim anlamına gelmiyor.

14. “Çok üzgünüm…” deyin. Yeterli. Güzel ve etkili konuşmaya çalışmayın. Söyleyin, kastedin, söyledikleriniz önemlidir.

15. “ Bir gün muhteşem ebeveynler olacaksınız.” veya “ Çok iyi ebeveynlersiniz ve çocuğunuz da sizin gibi ebeveynlere sahip olduğu için çok şanslıydı.” deyin. İkimizin de bunu duymaya ihtiyacı var.

16. “Bebeğiniz için dua ediyorum.” deyin.

17. Çiçek ve kibar bir not gönderin. -Hepsine cevap veremediğim için gücenmeyin.

18. Bir kereden fazla aramayın ve cevap vermediğimde sinirlenmeyin. Eğer yakın arkadaş isek ve yardım etme girişimlerinize karşılık vermiyorsam, gücenmeyin. Bir süre benden bir şey beklemeyerek bile bana yardımcı olabilirsiniz.

19. Bedenimdeki tıbbi bir sorun veya durumdan dolayı değil ailemden birinin ölümü yüzünden acı çektiğimi fark edin.

20. Bir süre üzüntülü olacağım, sevdiğini trajik bir şekilde kaybeden birine nasıl davranıyorsanız bana da öyle davranın. Yanımda olmanıza, zamana ve nefes alacağım bir yere ihtiyacım var.

21. Doğum günü partileri, doğum öncesi partileri gibi etkinliklere katılmadığımda anlayış gösterin ve neden gelmediğimi sormayın. Moral olsun diye kendimi toparlayana kadar doğum günü partileri ve düğünlere davet etmeyin. 

22. Bebeğinizi veya çocuğunuzu çalıştığım yere getirmeyin. Yeğeniniz hamileyse veya kızınız yeni doğum yaptıysa bunu benimle paylaşmayın. Bu, benim kimse için mutlu olmadığım anlamına gelmiyor. Şu an için her gülümseme, cıvıldayan bir bebek, mutluluktan ışıl ışıl parlayan her anne kalbimde katlanamayacağım kadar büyük bir acı hissetmeme neden oluyor. O an iyi gözüküyor olabilirim ama her gün ağlıyorum. Bunu bütün gün düşünmediğim güne ulaşmam biraz zaman alacak.

23. “Kızın doğurdu mu?” veya “Ne kadar muhteşem bir oğlun var. Uzun zamandır onu ofiste görmüyorum” dediğimde artık iyi olduğumu anlayacaksın.

24. Hepsinden önemlisi bunun başıma gelen en kötü şey olduğunu hatırlaman.

25. “Düşük” kelimesi kısa ve kolay bir kelimedir. Ama benim çocuğumun ölümü sadece bir kelime değil ve korkunç. Bunun üstesinden gelip bununla yaşamak biraz zaman alacak. Bana sabır göster.

Bebek kaybı yaşayan çiftlerin, yas kaybı ve depresif ruh halini gerekirse bir uzman yardımıyla daha sağlıklı aşabileceğini bilin hatta gerekirse bize ulaşın 0544 724 36 50.

Yakınlarını kaybedenlere Allah’ tan rahmet, yakınlarına ise taziyelerimi bildiririm. Var gücümüz ile her zaman yanınızda ve telefonun diğer ucundayım.


335 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Yaz Aşkları Gerçek Bir İlişkiye Dönüşür mü? - 09/08/2024
Yaz Aşkları Gerçek Bir İlişkiye Dönüşür mü? Yaz aşklarının gerçek bir ilişkiye dönüşmesi konusunda kesin bir cevap vermek zor, çünkü birçok faktör bunu etkiliyor. Ancak genel olarak bakıldığında, yaz aşklarının uzun vadede kalıcı olma ihtimali bi
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* - 30/07/2024
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* Empathy is a crucial skill when it comes to understanding and communicating effectively with parents. By putting yourself in their shoes and truly understanding their perspectives, you
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* - 30/07/2024
*Empathically Understanding and Communicating with Parents* Empathy is a crucial skill when it comes to understanding and communicating effectively with parents. By putting yourself in their shoes and truly understanding their perspectives, you
TRAFİKTE ÖFKE KONTROL VE AGRESYON SORUNU, NEDEN OLUR? ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELERDİR? - 05/07/2024
Ülkemizde ve dünya genelinde trafikte yaşanan öfke patlamaları, agresyon sorunları, tehlikeli hız tutkusu, güç savaşları ve kavgalar önemli sorunlardır.
BİRİNİN BANA AŞIK 😍 OLARAK EVLENMESİNİ İSTİYORUM, GERÇEK SEVGİ,SAMİMİ,DÜRÜST BİRİ NASIL BULUR BENİ? - 05/07/2024
Anlıyorum, mutlu bir evlilik arzuluyor olmanız oldukça doğal. Ancak gerçek sevgi ve samimi bir ilişki için bazı öncelikler olduğunu söyleyebilirim:
ÇOCUKLARIN YAZ KURAN KURSU’NA GİTMESİNİN PSİKOLOJİK KAZANIMLARI NELERDİR? - 02/07/2024
Çocukların yaz Kur'an kursuna gitmesinin çeşitli kazanımları olabilir: *Psikolojik Kazanımlar*: - Maneviyat ve dini inançlarını güçlendirebilir, iç huzur ve tatmin sağlayabilir. - Aidiyet hissi ve kimlik gelişimine katkı sağlayabilir.
SORU CEVAP ÖRNEKLERİ - 01/07/2024
Soru: Benim kocam bana hiç ilgi göstermiyor. Kocamın bana ilgi göstermesi için yapmam gerekenler ve yapmamam gerekenler nelerdir?
POZİTİF PSİKOLOJİ KOÇLUĞU EĞİTİMİ ALMANIN BİREYLERE, PSİKOLOGLARA, YAŞAM KOÇLARINA, AİLE EVLİLİK ÇİF - 30/06/2024
Pozitif Psikoloji Koçluğu Eğitimi Almanın Bireylere, Psikologlara, Yaşam Koçlarına, Aile Evlilik Çift Terapistlerine, Öğretmenlere ve Kişisel Gelişimle İlgilenenlere Faydaları Nelerdir? Öncelikle "Pozitif Psikoloji Koçluğu Nedir?"
Günümüzde İnsanlar Daha Çok Hangi KİŞİSEL GELİŞİM SEMİNERLERİNE İhtiyaç Duyuyor? - 24/06/2024
Günümüzde İnsanlar Daha Çok Hangi KİŞİSEL GELİŞİM SEMİNERLERİNE İhtiyaç Duyuyor? Günümüzde insanların en çok ihtiyaç duyduğu kişisel gelişim seminerlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
 Devamı