• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/mylifepsikoloji
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905447243650
  • https://www.twitter.com/mylifepsikoloji
  • https://www.instagram.com/mylifepsikoloji
Üyelik Girişi
Ziyaretçiler
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam375
Toplam Ziyaret1138384
Ürün ve Hizmetler
Site Haritası
Anket
Hangi Koçluk Hizmetine İhtiyaç Duyuyorsunuz?
Takvim
Dikkat Odaklanma ve Hiperaktivite Uzmanı Coşkun Bulut 0544 724 3650
ekremculfa@gmail.com
DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞUNA İLAÇSIZ TEDAVİ MODELİ
08/08/2022

 

DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞUNA İLAÇSIZ TEDAVİ MODELİ

 *    İlk Görüşme, Anamnez

*   1. Seans, Dikkatin ölçümü. (Moxo, D2, Burdon Dikkat Testi)

*    2. Seans, Atentioner’ in tanıtımı ve psiko-eğitim.

*    3. Seans, 1. oturum ve “Mind Flex” ile odağın ölçümü.

*    4. Seans, 2. oturum.

*    5. Seans, 3. oturum ve “Meditasyon”.

*    6. Seans, 4. oturum ve “Güvenli Yer”.

*    7. Seans, 5. oturum ve “Dikkat Puzzle”.

*    8. Seans, 6. oturum.

*    9. Seans, 7. oturum ev “Look Look” oyunu.

*   10.Seans, 8. oturum.

*   11. Seans, 9. oturum.

*   12. Seans, 10. oturum ve “Mind Flex” ile odağın ölçümü.

*   13. Seans, 11. oturum ve “Dama” oyunu.

*   14. Seans, 12. oturum.

*   15. Seans, 13. oturum ve “Kelime Bulmaca”.

*   16. Seans, 14. oturum ve “Mind Flex” ile odağın ölçümü.

*   17. Seans, 15. oturum.

*   18. Seans, 16. oturum, “Meditasyon”, “Mind Flex” ile odağın ölçümü ve “Look Look”

*   19. Seans, 17. oturum, kapanış ve hediye….

 

 Not: Her seans sonunda ev ödevi ve egzersiz verilir. Materyal önerisi yapılır.

 

 Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, DEHB,  Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite, Dürtü, Dikkatsiz, Asosyal, Odak, Dağınık, Başarısız, Yaramaz, Sorumsuz, Unutkan, Kuralsız, Kıpır kıpır, Tembel, Beceriksiz, Sabırsız, Kontrolsüz, Kavgacı, Erteleyen, Sınırsız, Erteleme, Sürekli Uyarılan, Öfke, Kaygı, Bencillik, Disiplinsizlik, Verilen görevden sıkılan, Eşya, İnatlaşma, Kaybetme, Aşırı konuşkan, Yerinde duramayan, Uzun sohbet edemeyen, Düzensiz İş Yapan, Sakarlıklar, Ödev yapmada güçlük, Alışkanlık, Yalnızlık, Güven, Vurma, İtme, Isırma, Uyku sorunları, Kısa Orta ve Uzun Vadeli Odaklanma Sorunu, Sevmediği Ders ve Aktiviteden Uzaklaşma isteği, Haz Eksenli Yaşama, Rüşvetle Çalışan Çocuklar, Ana Odaklanamayan, Yapılacak İşlerde Ön göremeyen, Ön Görüsüz, Sebep Sonuç İlişkisi Kurmamama, Verilen Görevi Tamamlayama, Sadece Sonuç Odaklı Olan, Sürecin Tadını Yaşayamayan, Travma, Özgüven Eksikliği, Depresyon, Davranış Bozukluğu, Kişilik Bozukluğu, vb tüm sorunlarda, yapıcı düzeltici ve kaliteyi arttırıcı faydaları var.

  Seans almak için Mylife Psikolojiyi 📲 0544 724 3650 arayın 

 

 Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu; çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde görülen Dünya Sağlık Örgütü  ve Amerika Psikiyatri Birliği de dahil olmak üzere tanınan, dikkatsizlik (dikkatin kolayca dağılması) veya aşırı hareketlilik ve dürtüsellik (o anda içinden geldiği gibi hareket etme ve sonucunu düşünmeme) en yaygın ve nörogelişimsel ve davranışsal bir bozukluktur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaygınlık oranı yüksek olması ve yaşam boyu etkilerinin sürmesi nedeniyle toplumsal bir problemdir.

 

DEHB sebepleri kesin olarak bilinmese de yapılan araştırmalar “genetik, çevresel faktörler, biyolojik ve nörobiyolojik sebepleri olarak gösterilmektedir. Her dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuğun aile üyelerinden birinde mutlak benzer belirtiler olduğunu belirtmektedir. DEHB neden olarak çevresel faktörlerde bulunmak,  bunlar;

 

Ø Doğum öncesi: Annenin gebelikte stres yaşaması, sigara kullanması, alkol yada madde kullanımı

Ø Doğum sırası: Erken doğma, zayıf doğum.

Ø Doğum sonrası: Kurşun gibi ağır metallere maruz kalma ve bazı hastalıklar.

DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) olan bireylerin beyinlerinde yapısal olarak farklılıklar olduğu bulunmuştur. Hepimizde bir şey yapmadan önce düşünmeyi sağlayan “fren” diyebileceğimiz bir sistem vardır. Bu sistem sayesinde, içimizden geleni yapmayı durdurabiliriz. Ancak DEHB olan bireylerin “fren” sistemleri yeterince iyi çalışmamaktadır.  Bu nedenle, davranışlarının sonucunu düşünemezler ve bir uyaran geldiğinde yaptıkları işe odaklanmakta ve sürdürmekte zorluk çekerler.

DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) temel sorun çocuğun  bir şeye odaklanamaması değil, o sırada içinden gelen başka şeyi yapmak isteğine engel olamamasıdır.

DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu), verilen görevi tamamlamadan zorluk, sakarlık, zihinsel caba gerektiren şeylerden hoşlanmama yada kaçınma, yönergeleri takip edememe, dinlemiyormuş gibi görünme, eşyalarını kaybetme, dikkatsizce hata yaparlar ve detaylara dikkatini verememe gibi gelişimsel seviyede yaşına uygun olmayan belirtiler görülmektedir.

 

Bebeklik Dönemi:

DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) genetik ise,  anne karnından itibaren belirtiler göstermeye başlar. DEHB çocuklar özellikle anne karnında çok hareketli olduğu bilinmektedir.

Bebeklik döneminde gözlemlenen belirtiler; huzursuzluk, çok ağlama ve zor sakinleşebilme, ses ışık gibi uyaranlara aşırı tepki verme, uyku sorunları ve aşırı hareketli olma şeklindedir. Ancak bu belirtilerin olmasına  sadece DEHB diyemeyiz farklı sebepleri de araştırılmalıdır.

 

Okul Öncesi Dönem:

DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu), (3-5 yaş) genellikle dikkat süreleri kısadır. Ancak çocuğun hareketliliği ve dikkat sorunları kendi yaşıtlarına göre farklılık gösteriyorsa dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu düşünülebilmektedir. Ev ve kreş ortamındaki davranışları gözlemlenmelidir.

Okul öncesi dönem belirtileri; evde devamlı hareket halinde olma, sürekli zıplama, istekleri erteleyememe, tutturmalar, çok konuşma, sakarlıklar, sürekli soru sorma, bir oyunda dikkatini veremeden başka oyuna geçme, okulda sırasını bekleyememe, başka çocuklara zarar verme (vurma,itme,ısırma) ,sandalyede oturamama, kıpır kıpır olma, kurallara uymama, çok konuşma, hareketli oyunlar tercih etme, aktiviteleri sürdürememe gibi belirtiler DEHB olasılığını düşündürebilir.

 

 

İlkokul Dönemi:

DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) daha net bir şekilde görülmektedir. Özellikle sınıf öğretmenlerinin gözlemleri önemlidir. Mutlak evde ve okulda aynı belirtileri gösteriyor olması gereklidir.

İlkokul döneminde görülen belirtiler; sandalyede oturamama, kıpır kıpır olma, ders sırasında sınıf içinde dolaşma, dersi dinlemekte zorluk, sorunun tamamını dinlemede yanıt verme eğilimi, sınavlarda ve ödevlerde dikkatsizce hatalar yapma, arkadaş ilişkilerinde zorluk, dağınıklık, defter düzeninin olmaması, unutkanlık ve eşyalarını kaybetme.

 

Ergenlik Dönemi:

DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) yaşam boyu devam ettiği için erken tanı oldukça önemlidir. Çocukluk dönemi tedavi edilmeyen DEHB, ergenlik döneminde de sorun yaşatmaktadır. DEHB olan geçlerde hareketlilik bu dönemde azalsa da dikkat sorunu ağır basmaya başlamaktadır. Akademik başarısında belirgin bir düşüklük olur. Dersi dinlemekte ve odaklanmakta zorluk yaşar. Öğretmenleri ve arkadaşlarıyla ilişkide ve iletişimden zorluk yaşarlar. Riskli ve tehlikeli davranışları artabilir. Özgüvenlerinde düşüklük ve depresif belirtiler görülebilir.

Ergenlik dönemi belirtileri;

*   Söylenen talimatları duymayabilirler ve bu yüzden talimatlara uymayabilirler.

*   Düzenli olmakta zorluk çekebilirler. Kalemlerini, defterlerini vb sıklıkla kaybedebilirler.

*   Unutkan olabilirler.

*   Düşünmeden konuşabilirler.

*   Konuşmanızı bölebilirler ve uygunsuz zamanda ilgi bekleyebilirler.

*   Düzensiz olabilir kolay dikkatleri dağılabilir.

*   Hareketli olabilirler ve kendilerini tehlikeye sokacak davranışlarda bulunabilirler.

*   Derste ve sohbetlerde dikkatlerini sürdürmekte zorluk yaşayabilirler.

 

Psikolog/Psikoterapist Coşkun BULUT

 Seans almak için Mylife Psikolojiyi 📲 0544 724 3650 arayın 

Aşağıda bulunan maddelerden 6 tanesinin olması ve 6 ay sürmesi çocukta  DEHB olduğunu göstermektedir. Uzman birine danışmanız çocuğun yüksek yararına olacaktır.

 

A.   Dikkatsizlik: Gelişimsel düzeye göre uygun olmayan ve toplumsal ve okulla/işle ilgili etkinlikleri doğrudan olumsuz etkileyen, aşağıdaki altı (ya da daha çok) belirti en az altı aydır sürmektedir:

 

a.    Çoğu kez, ayrıntılara özen göstermez ya da okul çalışmalarında (derslerde), İşte ya da etkinlikler sırasında dikkatsizce yanlışlar yapar (örn. ayrıntıları gözden kaçırır ya da atlar, yaptığı iş yanlıştır).

b.     Çoğu kez, iş yaparken ya da oyun oynarken dikkatini sürdürmekte güçlük çeker (örn. ders dinlerken, konuşmalar ya da uzun bir okuma sırasında odaklanmakta güçlük çeker).

c.     Çoğu kez, doğrudan kendisine doğru konuşulurken, dinlemiyor gibi görünür (örn. dikkatini dağıtacak açık bir dış uyaran olmasa bile, aklı başka yerde gibi görünür).

d.    Çoğu kez, verilen yönergeleri izlemez ve okulda verilen görevleri, sıradan günlük işleri ya da işyeri sorumluluklarını tamamlayamaz (örn. işe başlar ancak hızlı bir biçimde odağını yitirir ve dikkati dağılır).

e.    Çoğu kez, işleri ve etkinlikleri düzenlemekte güçlük çeker (örn. ardışık işleri yönetmekte güçlük çeker; kullandığı gereçleri ve kişisel eşyalarını düzenli tutmakta güçlük çeker; dağınık ve düzensiz çalışır; zaman yönetimi kötüdür; zaman sınırlamalarına uyamaz).

f.      Çoğu kez, sürekli bir zihinsel çaba gerektiren işlerden kaçınır, bu tür işleri sevmez ya da bu tür işlere girmek istemez (örn. okulda verilen görevler ya da ödevler; yaşı ileri gençlerde ve erişkinlerde, rapor hazırlamak, form doldurmak, uzun yazıları gözden geçirmek).

g.    Çoğu kez, işi ya da etkinlikleri için gerekli nesneleri kaybeder (örn. okul gereçleri, kalemler, kitaplar, gündelik araçlar, cüzdanlar, anahtarlar, yazılar, gözlükler, cep telefonları).

h.    Çoğu kez, dış uyaranlarla dikkati kolaylıkla dağılır (yaşı ileri gençlerde ve erişkinlerde, ilgisiz düşünceleri kapsayabilir).

i.      Çoğu kez, günlük etkinliklerinde unutkandır (örn. sıradan günlük işleri yaparken, getir götür işlerini yaparken; yaşı ileri gençlerde ve erişkinlerde, telefonla aramalara geri dönmede, faturaları ödemede, randevularına uymakta).

 

A.   Aşırı hareketlilik ve dürtüseliik: Gelişimsel düzeye göre uygun olmayan ve toplumsal ve okulla/işle ilgili etkinlikleri doğrudan olumsuz etkileyen, aşağıdaki altı (ya da daha çok) belirti en az altı aydır sürmektedir;

a.    Çoğu kez, kıpırdanır ya da ellerini ya da ayaklarını vurur ya da oturduğu yerde kıvranır.

b.    Çoğu kez, oturmasının beklendiği durumlarda oturduğu yerden kalkar (örn. sınıfta, ofiste ya da işyerinde ya da yerinde durması gereken diğer durumlarda yerinden kalkar).  

c.     Çoğu kez, uygunsuz ortamlarda, ortalıkta koşturur durur ya da bir yerlere tırmanır. (Not: Yaşı ileri gençlerde ve erişkinlerde, kendini huzursuz hissetmekle sınırlı olabilir.)

d.    Çoğu kez, boş zaman etkinliklerine sessiz bir biçimde katılamaz ya da sessiz bir biçimde oyun oynayamaz.

e.    Çoğu kez, “her an hareket halinde”dir, “kıçına bir motor takılmış” gibi davranır (örn. restoranlar, toplantılar gibi yerlerde uzun bir süre sessiz-sakin duramaz ya da böyle durmaktan rahatsız olur; başkalarınca, yerinde duramayan ya da izlemekte güçlük çekilen kişiler olarak görülürler).

f.      Çoğu kez aşırı konuşur.

g.    Çoğu kez, sorulan soru tamamlanmadan yanıtını yapıştırır (örn. insanların cümlelerini tamamlar; konuşma sırasında sırasını bekleyemez).

h.    Çoğu kez sırasını bekleyemez (örn. kuyrukta beklerken).

i.      Çoğu kez, başkalarının sözünü keser ya da araya girer (örn. konuşmaların, oyunların ya da etkinliklerin arasına girer; sormadan ya da izin almadan başka insanların eşyalarını kullanmaya başlayabilir; yaşı ileri gençlerde ve erişkinlerde, başkalarının yaptığının arasına girer ya da başkalarının yaptığını birden kendi yapmaya başlar).

Seans almak için Mylife Psikolojiyi 📲 0544 724 3650 arayın 



5264 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları